De oprichting van de Olijkers
Op 17 april 1963 startte het carnaval in Delft, met de oprichting van de Eerste Delftse Carnavalsvereniging (E.D.C.V.) de Olijkers. De beginjaren van het carnaval in Delft ,wat later het Kabbelgat zou gaan heten, gedurende de carnavalsperiode waren uitermate boeiend. Er zijn prachtige verhalen over te vertellen. Het Delftse carnaval bestaat inmiddels nog altijd en bereikt dit jaar dankzij de Olijkers de leeftijd van vijftig jaar, met dank aan de oprichters die begin zestiger jaren het carnaval voor Delft mogelijk maakten. Met Piet de Raad, Rein Kűhn, Jan Houtzager en Piet Verelzen waren Gé Koot en Joop Snelders degenen die het carnaval in Delft zijn begonnen. Zij vormden het eerste bestuur van de Olijkers waarmee alles is begonnen. Het was een vereniging waar vooral kleine zelfstandigen lid waren. Het eerste jaar telde de Raad van Elf nog maar zes leden en fungeerde als een soort ordebewakers. Gé Koot was in de zestiger jaren eigenaar van de bekende zaal Koot (De Koophandel) aan de Beestenmarkt met feestzalen waar je feest kon vieren op twee verdiepingen zoals de bovenzaal en de kelder. Tal van verenigingen hielden hier ook hun vergaderingen wegens gebrek aan een eigen accommodatie. Eén van die verenigingen was de Auto- en Motorclub MAC Delfia die voor haar 25-jarig bestaan een groot feest wilden organiseerden en daarvoor geld nodig hadden. In de feestcommissie zat Gé Koot. Hij kwam in contact met een carnavalsvereniging uit Cuijk, die hij vervolgens naar Delft haalde voor een feestavond waarvan de opbrengst bestemd was voor Auto- en Motorclub MAC Delfia. Ze kwamen in vol ornaat, met een prins, een prinses, een grootvorst, een hofkapel, dansmariekes en een buutreedner. Ze kwamen met de bus en mochten de hele avond gratis drinken, het werd een grandioos feest in de boven- en benedenzaal. Ruim 1000 gulden bracht deze avond op. Later ontstond het idee om ook in Delft een carnavalsvereniging op te richten: de Olijkers. De Olijkers was een echte vriendenclub, Er werd begonnen met zo’n zestig man. De Koophandel was een perfecte locatie voor het carnaval. Algauw werden er meer mensen enthousiast en ontstonden er meerdere carnavalsverenigingen in Delft. De Kalfskoppen kwamen als tweede en daarna de Rooie Rijers. Gelukkig was er geen haat en nijd, maar er werd wel met scheve ogen naar elkaar gekeken.
|
|
|
|
Het orginele vaandel uit 1963
|
|
|
2009-2010 Prinses Anja de 1e met de podiumgroep
|
De oude tijd
Er werden grandioze avonden gehouden met onze vereniging, je kon er lekker dansen en polonaise lopen, wat ook in trek was in die tijd. De leden werden door het bestuur geselecteerd, er kwamen veel mensen in de Koophandel dus werd er aan hen gevraagd of ze lid wilden worden. Tegenwoordig is het natuurlijk wel anders, andere muziek, en andere gewoonten. Vroeger bestond het protocol gerust met zo’n anderhalf uur lintjes uitreiken, iets waar de huidige leden tegenwoordig geen geduld meer voor hebben. Het was ooit zo vreselijk glad door ijzel, dat de politie een waarschuwing uitgaf en adviseerde om maar tot de volgende ochtend door te feesten omdat het buiten te gevaarlijk was. Het feest is toen doorgegaan tot half zeven in de ochtend, de meeste Olijkers zijn toen met de sokken over hun schoenen naar huis gegaan.
De opkomst van de nieuwe
Het bestuur was vindingrijk, iedere nieuwe Prins kwam uit een vermomming tevoorschijn die paste bij zijn eventuele bedrijf. Daan van Geenen kwam tevoorschijn uit een groot wijnvat, Eugen Gaiser van het toenmalige bekende Delftse duo Black and White en toenmalig eigenaar van platenzaak Discover kwam uit een oude pathefoon (een oude grammofoon met een slinger), George Godefroy de bonthandelaar, kwam tevoorschijn in een berenpak uit een grote kooi, Aad Kleijweg ,de banketbakker, kwam uit een grote taart, Frans Houweling ,de tapijthandelaar, kwam uit een enorme rol tapijt, Jo Keijzer kwam binnen in een grote benzinepomp, Sidney Boerlage kwam uit de nok van het toneel in de Stads-Doelen, Martin Massar ontsprong als een manshoge badmintonshuttle, Anton Prins kwam uit een groot houten potlood, Chris Rust liet zich bewonderen vanuit een gerenoveerd huis en Nico Zwarts kwam als een maagdelijke bruid. Dit is slechts een deel van de diverse opkomsten, kortom te veel om op te noemen.
Uittredens
Om de financiële huishouding qua inkomsten op orde te houden traden de Olijkers onder andere op voor de personeelsvereniging van de N.K.F., de gehandicaptensportvereniging Redeoss, diverse bejaardentehuizen zoals Stefanna, Monica, DSHB Delfshove, Die Buytenwye en de Bieslandhof, maar ook in samenwerking met de Unie voor Vrouwelijke Vrijwilligers (UVV) in de van der Woudenstichting en Manege De Prinsenstad. Ook waren de Olijkers goede ambassadeurs voor de stedenband tussen Delft en het Duitse Castrop Rauxel. Spontaniteit was het handelsmerk, het feestvieren paste uitstekend bij de jaren zestig. Het was een geweldige tijd, de carnavalsavonden duurden toen ook al tot twee uur ’s-nachts.
Die goeie ouwe tijd
Volgens herinneringen van de toenmalige oprichters duurden de bestuursvergaderingen nooit langer dan een uurtje omdat de taken die men moest doen allang geregeld waren. De rest van de avond werden er dan moppen getapt tot diep in de nacht. Iedereen kwam op de feesten verkleed, waarvoor ook prijzen werden uitgereikt. De voorpret begon al met het maken van de kleding om er zo origineel mogelijk uit te zien. De Koophandel werd op de zaterdagochtend omgebouwd tot carnavalstempel, daarna werd er om twaalf uur een uitsmijter gegeten waarna iedereen dan om vijf uur naar huis gingen om zich te verkleden. ’s-Avonds werd er dan gefeest en de volgende morgen werd er weer met elkaar opgeruimd. De versiering in de zaal was altijd heel bijzonder, er werden bijvoorbeeld afbeeldingen op de muur getekend door geprojecteerde dia’s over te trekken. Er kwamen zelfs commissies binnen de Olijkers, die kapot speelgoed repareerden, en kindermiddagen organiseerden. Op zo’n kindermiddag werd dan door de toenmalige groente- en fruithandelaar Math Boomkens een gratis zakje fruit aan de kinderen meegegeven, zo’n tweehonderd vijftig zakjes per kindermiddag.
|
Draagpenning vrienden van De Olijkers 2019 |
Locaties
Helaas is het in Delft moeilijk om de juiste locaties te vinden waar je feest kan vieren met zo’n grote groep carnavalsvierders. Nadat de Koophandel werd verkocht zijn we uitgeweken naar Sociëteit Alcuin aan de Oude Delft, Georgetown aan de Haagweg, Dansschool Wesseling op de Houttuinen, Bowlingcentrum ’t Karrewiel op de Paardenmarkt, Sociëteit Phoenix aan de Phoenixstraat, De Vrije Academie aan de Westvest, Zalencentrum De Tobbe op de Buitenwatersloot, De Bierfabriek op de Burgwal en Café De Bonte Os op de Voldersgracht.
Herinneringen
In 1976 werd onze eerste carnavalsoptocht gehouden waar de Olijkers aan meededen met een echte praalwagen die samen met de toenmalige Prins gekocht werd in Den Bosch. Wij waren dus ook de eerste vereniging met een echte carnavalswagen. Tijdens een prijsuitreiking bij het kindercarnaval bij Redeoss beloofde de toenmalige Prins dat een aantal kinderen een dag de gast mochten zijn van de Olijkers. Op 8 oktober 1977 vertrokken ze met een bus naar Amsterdam voor een rondvaart in de Amsterdamse grachten. Later die dag werden ze afgezet in het toenmalige City theater waar ze genoten van een gezellige film. Om de dag te besluiten werd er nog even met elkaar gegeten in De Koophandel. Moe maar zeer voldaan gingen ze naar huis. In het seizoen 1979-1980 is er door de leden geld opgehaald waarvan een fantastisch diner en een feestavond voor een 40-tal Noord-Ierse kinderen kon worden aangeboden. Op 16 april 1983 werd het twintig jarig jubileum gevierd met een feestavond in de Koophandel. Een avond waar de drank gratis rijkelijk mocht vloeien. Op zondag 27 mei 1984 waren de Olijkers uitgenodigd door de Kalfkoppen om mee te doen aan een viswedstrijd aan de Oostsingel. De uitslag was niet best, eerste werden de Kalfskoppen met 317 cm vis en tweede de Olijkers met slechts 70 cm vis. Een goed begin van het jaarlijkse Olijkers/Kalfkoppen (Kalfkoppen/Olijkers) treffen. Op 24 september 1985 namen we deel aan een braderie in ’In de Hoven’ met een rommelmarkt, en de verkoop van een aantal artikelen zoals stickers, wenskaarten, tassen, wanten, petten enz. Een van de hoogtepunten was het figureren in de TV show ‘Op nieuwe toeren’ van de TROS gepresenteerd door Albert West op 7 februari 1996. Allerlei optredende artiesten waren daar te zien compleet met de jaaronderscheiding (het beertje) van de Olijkers. Tijdens het 700-jarig bestaan van Delft in 1996 hielden we in samenwerking met een aantal verenigingen een enorme stoelendans op de Markt met 700 stoelen, een geweldig spektakel. Tot slot, na een onverwachte belastingaanslag van F. 5.000,00 trokken een aantal leden spontaan hun portemonnee om deze aanslag met elkaar te voldoen. Dit was pas pure clubliefde.
55 jaar De Olijkers
Op 17 april 2018 bestond E.D.C.V. de Olijkers 55 jaar en zijn ze nog steeds springlevend, tal van Prinsen en Prinsessen, maar ook Jeugdprinsen en Prinsessen zijn de Olijkers voorgegaan. Het komende seizoen beschouwen we dan ook ons jubileumjaar. Ik heb in dit overzicht getracht om de geschiedenis van de Olijkers een beetje weer te geven. Natuurlijk zijn er vele gebeurtenissen geweest die het waard zijn om te vermelden, helaas is daar geen ruimte voor. We zijn erg trots dat we na 55 jaar nog steeds een gezonde vereniging zijn met trouwe leden en geweldige sponsoren.
De Olijkers terug naar een platte organisatie
De afgelopen 10 jaar is er veel veranderd in de wereld en zeker in het carnaval in het Kabbelgat. Ondanks vele inspanningen van enthousiaste mensen, is de animo om het feest der feesten te vieren, 4 dagen lang in combinatie met een lang voorseizoen verdwenen. De glorieuze tijden van weleer behoren tot de geschiedenis. Reden voor de Olijkers om een nieuwe koers uit te zetten. H.D.H. Prinses Nettie de eerste, prinses der Olijkers zal geen opvolger meer krijgen. De Olijkers zullen, net zoals 55 jaar geleden, worden geleid door een Vorst, en voortaan zal de Stadsprins(es) het boegbeeld worden van het carnaval in Delft. In Brabant en omstreken kent men ook geen verenigingsprinsen. De Vorst zal voorgaan in de polonaise gevolgd door de leden van de podiumgroep bij het bezoeken aan carnavalsactiviteiten. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 9 september 2019 dat de zogenaamde hiërarchie wordt verruild voor een platte organisatie, zodat iedereen zich kan aansluiten en deelnemen aan onze activiteiten, zonder verdere verplichting. Op deze wijze hopen wij, de nog immer enthousiaste carnavalsvierders te blijven motiveren, waardoor het carnaval in Delft, op een kleinschalige manier toch kan worden gevierd.
Alle hoogheden der Olijkers
1963-1964 Vorst Gé (Gé Koot)
1965-1966 Prins Daan de 1e (Daan van Geenen)
1966-1967 Prins Eugene de 1e (Eugene Gaiser)
1967-1968 Prins george de 1e (George Godefroy)
1968-1969 Prins Adrianus de 1e (Aad Kleyweg)
1969-1970 Prins Frans de 1e, (Frans Houweling)
1970-1971 Prins Jo de 1e (Jo Keijzer)
1971-1972 Prins Jacques de 1e (Jacques den Dulk)
1972-1973 Prins John de 1e (John Dekker)
1973-1974 Prins Sydney de 1e (Sidney Boerlage)
1974-1975 Prins Martin de 1e (Martin Massar)
1975-1976 Prins Anton de 1e (Anton Prins)
1976-1977 Prins Christianus de 1e (Chris Rust)
1977-1978 Prins Nico de 1e (Nico Zwarts)
1978-1979 Prins Jos de 1e (Jos Hoozemans)
1979-1980 Prins Joop de 1e en Page ?? (Joop Breedveld)
1980-1981 Prins Joop de 2e † en Prinses Paula (Joop en Paula de Beer)
1981-1982 Prins Alexander de 1e (Lex Tierates)
1982-1983 Prins Bert de 1e en Prinses Joke (Bert en Joke Spijker)
1983-1984 Prins Rien de 1e (Rien Offers)
1984-1985 Prins Jan de 1e (Jan van der Meer)
1985-1986 Prins Otto de 1e (Otto Kerklaan)
1986-1987 Prins Ab de 1e (Ab van den Berg)
1987-1988 Prins Aad de 1e (Aad Meuleman)
1988-1989 Prins Peter de 1e (Peter van Dijk)
1989-1990 Prins Aad de 2e (Aad de Koning)
1990-1991 Prins Sjef de 1e (Sjef de Poorter)
1991-1992 Prins Hans de 1e (Hans Wubben)
1992-1993 Prins Aad de 3e (Aad Gagesteijn)
1993-1994 Prins Math de 1e (Math Boomkens)
1994-1995 Prins Jan de 2e (Jan Vleugel)
1995-1996 Prins Johannes de 1e (Jan Righarts)
1996-1997 Prins François de 1e (François Muilman)
1997-1998 Prins Martin de 2e (Martin Groenhorst)
1998-1999 Prins Prins Frans de 2e (Frans Heystraten)
1999-2000 Prins Chris de 1e (Chris Treling)
2000-2001 Prins Willem de 1e (Willem van de Berg)
2001-2002 Prins Leen de 1e (Leen Drevijn)
2002-2003 Prins Marcellinus de 1e (Marcel Massar)
2003-2004 Prins Frans de 3e (Frans Veldhuis)
2004-2005 Prins Frank de 1e (Frank van de Akker)
2005-2006 Prins Patrick de 1e (Patrick Vrijmoed)
2006-2007 Prins Rien de 2e (Rien Klapwijk)
2007-2008 Prins Gerard de 1e (Gerard Blom)
2008-2009 Prins Marius de 1e (Marius Rodenburg)
2009-2010 Prinses Anja de 1e (Anja van Dijk)
2010-2011 Prins Ed de 1e (Ed Dupon)
2011-2012 Prins Hans de 2e en Prinses Marjo de 1e (Hans en Marjo Haak)
2012-2013 Prins Richard de 1e (Richard Geul)
2013-2014 Prins Remco de 1e (Remco Remie
2014-2015 Prinses Gabrielle de 1e, (Gabrielle Heijstraten)
2015-2016 Prins Richard de 2e en Prinses Susan de 1e (Richard en Susan Veldhuis)
2016-2017 Prinses Yvonne de 1e (Yvonne Muusers)
2017-2018 Prinses Olga de 1e (Olga de Cock)
2018-2019 Prinses Nettie de 1e (Nettie van Nieuwehoven-de Wit)
Jeugdhoogheden der Olijkers
1978-1979 Jeugdprins Marco de 1e (Marco van Leest)
1979-1980 Jeugdprins John de 1e (John Vleugel)
1980-1981 Jeugdprins Marco de 2e (Marco v.d. Akker)
1981-1982 Jeugdprins Marco de 3e (Marco van Lier)
1982-1983 Jeugdprins Jeroen de 1e (Jeroen Koot)
1983-1984 Jeugdprins Patrick de 1e (Patrick van Leest)
1984-1985 Jeugdprins Remco de 1e (Remco Kühn)
1985-1986 Jeugdprins Chris de 1e (Chris ??)
1986-1987 Jeugdprins Martin de 1e (Martin Drevijn)
1987-1988 Jeugdprins Jimmy de 1e (Jimmy Vleugel)
1988-1989 Jeugdprins Arjan de 1e (Arjan Klapwijk)
1989-1990 Jeugdprins Menno de 1e (Menno de Koning)
1990-1991 Jeugdprins Pascal de 1e (Pascal van Zinnen)
1991-1992 Jeugdprins Arjen de 1e (Arjen Hermans)
1992-1993 Jeugdprins Richard de 1e (Richard van de Giessen)
1993-1994 Jeugdprins Rudi de 1e en page Joyce (Rudi en Joyce van der Staay)
1994-1995 Jeugdprins Bas de 1e (Bas van Leusden)
1995-1996 Jeugdprins André de 1e en Jeugdprinses Rianne (André en Rianne van Buren)
1996-1997 Jeugdprins Sander de 1e (Sander Menting)
1997-1998 Jeugdprins André de 2e (André Blom)
1998-1999 Jeugdprins Danny de 1e (Danny Brehm)
1999-2000 Jeugdprins Floris de 1e (Floris Gagesteijn)
2000-2001 Jeugdprins Ritchey de 1e (Ritchey van Scheyndel)
2001-2002 Jeugdprins Tim de 1e (Tim Lenting)
2002-2003 Jeugdprins Davy 1e (Davy de Cock)
2003-2004 Jeugdprins Jeffrey de 1e (Jeffrey Dijkgraaf)
2004-2005 Jeugdprins Jimmy de 2e en Page Amy (Jimmy en Amy Schotting)
2005-2006 Jeugdprins Mathieu de 1e en Page Ilona (Mathieu en IIlona Geerling)
2006-2007 Jeugdprins Mike de 1e (Mike Starrenburg)
2007-2008 Jeugdprins Yency de 1e (Yency Rodenburg)
2008-2009 Jeugdprinses Jennifer de 1e (Jennifer de Cock)
2009-2010 Jeugdprinses Jerina de 1e (Jerina Remie)
2010-2011 Jeugdprinses Bibiana de 1e (Bibiana Rodenburg)
2011-2012 Jeugdprinses Kirsten de 1e (Kirsten Brehm)
2112-2013 Jeugdprins Bono de 1e (Bono Kaiser)
2013-2014 Jeugdprinses Maudy de1e (Maudy Klapwijk)
2014-2015 Jeugdprins Dinand de 1e (Dinant Heystraten) en Jeugdprinses Stella (Stella Klapwijk)
2015-2016 Jeugdprins Tristan de 1e (Tristan Kaiser) en Jeugdprinses Amy (Amy Nunes)
2016-2017 Jeugdprins Thomas de 1e (Thomas Geul) en Jeugdprinses Carmen (Carmen van der Lee)
2017-2018 Jeugdprins Wesley de 1e (Wesley Geul)
2018-2019 Jeugdprins Giovanni de 1e (Giovanni Dupont)
2019-2020 Jeugdprins Robin de 1e (Robin Geul)
Ereleden
André van Beers, Piet van Kal, Joop Kühn, Martin Massar, Frans Berger, Janny van Leest, Maarten van Leest, Ad van der Staay, Jan Righarts, Remco Remie, Rien Klapwijk, Gerard Blom en Lia Righarts.
Leden van verdienste
Wim van Zinnen, Otto Kerklaan, Kees Herman, Karel de Graaf, Marcel Massar, Gerard Blom, Martin Groenhorst en Frank van den Akker.
Internet
E-mail
Voor informatie via E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bedankt
Met dank aan Rien Offers, Aad Meuleman, Frans Berger, Frans en Gabrielle Heijstraten, Jan Righarts, Kees Herman, Maarten van Leest en Marianne van der Staay voor het beschikbaar stellen van hun collectie.